Çınar Yaprağının Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Çınar Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Çınar Yaprağının Faydaları

Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişebilen çınar ağacının esas yurdu Asya ve Kuzey Amerika olarak bilinmektedir. Irmak ve nehir yataklarında yetişmeye daha elverişli olan çınar ağacı, boyu 50 metreye kadar uzayabilen, hızlı büyüyen, kalın gövdeli ve köklü bir ağaç türüdür. Ayrıca dayanıklı ve uzun ömürlü olması da bilinen bir özelliğidir. Oldukça geniş yaprakları vardır ve yaprakları damarlı bir görünüme sahiptir. Çınar ağacının esas kullanım alanı mobilya sektörüdür; zira gövdesi buna oldukça elverişlidir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda yapraklarının da ne kadar şifalı olduğu anlaşılmış, halk arasında çınar yaprağının da kullanılmaya başlanmasını sağlamıştır. Birçok sağlık sorununa çözüm olması ve bulunması kolay bir ağaç olması, çınar yapraklarının adeta bir doğal kaynak gibi görülmesine vesile olmuştur.

Doğada kendiliğinden de yetişebilen heybetli çınar ağacının yaprakları, insan sağlığına faydalı pek çok bileşen içermektedir. En uygun kullanım şekli çay olarak demlenmesidir; ancak toplanırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Örneğin, düz olan yapraklar değil, girintili yapraklar seçilmelidir. Çünkü her ne kadar tek tür bir ağaç olduğunu zannetsek de çınar ağacının da farklı türleri mevcuttur. Olgunlaşmış çınar yaprakları tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra, kesinlikle yere düşmüş yapraklar kullanılmamalıdır. Zira yere düşen çınar yaprakları, üzerinde mantar barındırıyor olabilir ve bu da onu kullanılamaz hale getirir. Çınar yapraklarının toplanmaya elverişli en uygun zaman, bahar aylarıdır. Yapraklar bu dönemde yeşillenir. Toplanan taze ve olgun yapraklar, gölgede kurutulur ve güneş görmeyen bir ortamda bez içerisinde muhafaza edilir. İster mevsiminde taze olarak, ister kurutulmuş hali ile çınar yapraklarının mucizevi etkilerinden faydalanabilirsiniz. Emin olun ki çınar yapraklarının faydalarını öğrendikten sonra, üzerine basıp geçtiğiniz çınar yaprakları için pişmanlık duyacaksınız.


  • Kemik ve eklem sağlığınız için bulunmaz bir nimet olan çınar yaprakları, özellikle kireçlenme rahatsızlıklarında kullanımı oldukça yaygın hale gelmiştir. Vücudun hangi bölgesinde olursa olsun, çınar yaprağının kireçlenmelerin azalmasına büyük katkıda bulunduğu söylenmektedir.
  • Romatizma, boyun ve bel fıtığına bağlı ağrılarda rahatlama sağlar. Aynı zamanda birçok fıtık hastalıklarına karşı koruyucu görev yapar.
  • Cilt rahatsızlıkları üzerinde de oldukça etkili olan çınar yaprağı, yanık problemlerinde kullanılabilir. Yanığın daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Deride meydana gelen şişliklerin azalmasını sağlar. Ayrıca suya ihtiyacı olan cildimizin su dengesini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Eğer böbrek kumunuz var ve dökemiyorsanız, çınar yaprağı imdadınıza yetişecektir.
  • Demlediğiniz çınar yaprağı çayının içine bir miktar sirke eklediğiniz takdirde, mide ağrılarında, bulantı ve kusmalarda olumlu etkisi olacaktır.
  • Vücudumuzda toplanan ödemin çözülmesine yardımcı olur.
  • Sara hastalarının geçirdiği kriz problemine faydası olduğu bilinen çınar yaprağı, epilepsi krizlerinin azaltılmasını sağlar.
  • Çınar yaprağı ile yapabileceğiniz merhem sayesinde sedef hastalığı şikâyetlerinizde rahatlama sağlar.
  • Saç sağlığınız için oldukça faydalı olan çınar yaprağı, saç derisinde meydana gelen rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olur ve saç derisini besler. Ayrıca kepeklenmeyi önemli ölçüde azaltır ve saç dökülmelerine engel olur.
  • Bayanlarda sıklıkla karşılaşılan vajina akıntısı sorunlarında etkilidir. Beyaz akıntının kesilmesine ve akıntıya yol açan rahatsızlığın iyileşmesine katkıda bulunur.
  • Antidepresan özelliği bulunması itibariyle, depresif ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde çınar yaprağı iyi bir seçenektir. Sakinleştirici niteliği vardır.
  • Diş ve diş eti problemlerinde, çınar yaprağı en etkili yöntemlerden birisidir. Diş eti kanamalarını durdurur, diş ağrılarını dindirir ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Hücre yenileyici etkisi olan çınar yaprağı, genç ve güzel görünmek isteyen hanımların gözdesi olmuştur. Yaşlılık belirtilerine karşı oldukça etkilidir.
  • Egzama rahatsızlığında, güneş lekeleri ve çil tedavisinde de çınar yaprağının faydaları göz ardı edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çınar Ağacı Nerede Yetişir?

Çınar Ağacı Nerede Yetişir?

Haber Bülteni